O duboch od Sebastiana

V poslednej dobe som našiel pár dubov, ktoré by som chcel priniesť do svojej zbierky. Zistil som ale, že dub je trochu komplikovaný prípad. Našiel som dosť bonsaistov, ktorý dokonca nemajú tento druh radi, dôvodov je niekoľko. Je často postihovaný hubovým ochorením, múčnatkou dubovou. Okrem toho je niekedy problém s jeho vyzdvihovaním z voľnej pôdy. Hľadal som odporúčania a tu sú nejaké:

Sebastian Sandev z Chorvátska na svojom blogu na túto tému píše:

“Dub je veľmi nepodarený a problematický strom! Má svoje vlastné predstavy o tom, kedy by mal byť vyzdvihnutý zo zeme. Z botanického hľadiska je problém takýto… existuje niekoľko typov stromov z pohľadu transportu vody v kmeni. Elementy slúžiace na transport vody (cievy) sa líšia svojím vzhľadom a časom počas ktorého ostávajú fyziologicky aktívne. Nanešťastie, duby patria do tej skupiny stromov, pri ktorých sú všetky cievy transportujúce vodu v strome počas predošlého vegetačného obdobia mŕtve(nenávratne neaktívne). Takže, tieto staré cievy nemôžu transportovať vodu k novým prírastkom v ďalšom roku. Preto duby musia vytvoriť úplne nové cievy pred tým, ako sa začne aktivita nových prírastkov na jar. To je dôvod, prečo duby vytvárajú listy až neskoro na jar. Zvyčajný omyl teda je, že dub je vykopaný príliš skoro. Teda v čase, keď sa puky začínajú nalievať je pravdepodobne príliš skoro na vykopávanie. A to preto, že pučanie sa naštartovalo silným jarným slnkom a puky na svoj štart použijú vodu uchovanú v bunkových tkanivách stromu, zatiaľ čo rastlina sa ponáhľa s vytváraním nových ciev aby podporila rast pukov dodávkou ďalšej vody. Ak teda vykopete dub príliš skoro na jar beriete stromu šancu sa zotaviť. Pretože v takom prípade môžete strom zalievať koľko chcete, neexistuje žiadna cesta, ktorou by sa voda mohla dostať k pukom alebo letorastom. To znamená, že po istú dobu bude strom slabý a eventuálne môže odumrieť. To je dôvod prečo niektorý ľudia vykopávajú duby neskôr počas sezóny. Dokonca je možno lepšie vykopať strom v júni alebo júli a kompletne odstrániť všetky listy aby sa v horúcich letných dňoch zabránilo dehydratácia rastliny spôsobenej zvýšeným odparom vody v lete. V tom čase už by mali byť cievy v kmeni plne aktívne a strom by mal mať šancu na prežitie. “

1 comment:

  1. čau Maroš, tuším napíšeme do receptára alebo kde ešte majú za poradcov nejakých profesorov... možno by nám to vedeli potvrdiť alebo vyvrátiť.
    Karči hovorí, že by to mohla byť pravda, lebo jeden náš člen nečlen - taký bývalý, kopol dva duby na jar, keď už mali listy (len preto, že to nebolo blízko domu a on ich jednoducho chcel a nechcel tam ísť znova o rok), dal ich do relatívne malých nádob a prežili to. Neviem či stále žijú, lebo tento chalan k nám už nechodí, ale asi bude na tom článku niečo pravdy.
    Maj sa
    Martin

    ReplyDelete

Bonsai Winter Protection