Walter Pall o moderných substrátoch, hnojení a zalievaní

Na poslednom klubovom stretnutí sme veľa diskutovali na tému substrátov. S tým samozrejme súvisí aj zalievanie a hnojenie. Mnoho o týchto témach je na blogu Waltera Palla. Nejaké časti jeho príspevkov v preklade do slovenčiny nájdete nižšie.

O hrubej rašeline:
http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2009/04/rough-peat.html

"Ako už mnohí z Vás čítali často, ja používam ako substrát 85% páleného ílu, zeolitu, chabsai, pemzy, drvenej lávy, turface alebo niečo podobné (jeden z produktov alebo zmesi - v tom NIE JE ŽIADNY ROZDIEL) a 15% hrubej rašeliny. Nič viac!
Dostávam otázky čo to tá zázračná hrubá rašelina je a kde sa dá kúpiť. Ja to kupujem v záhradníctve a to veľmi lacno. Je to zemina z bažín s rozloženým rašeliníkovým machom. Tiež sa to volá "white peat" (biela rašelina) čo vedie k ďalším nedorozumeniam, lebo nie je farbou biela.
Je to ideálny prídavok k hrubozrným časticiam, pretože drží vodu, zvyšuje kyslosť pôdnej zmesi, obsahuje mnoho humusových kyselín, ktoré fungujú ako hormón. Túto zmes 85% hrubých častíc plus 15% hrubej rašeliny používam pre všetky stromy. Pozrite sa do mojej galérie aké sú výsledky."

Mýtus o hnilobe koreňov z nadmerného zalievania:
http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2008/12/over-watering-root-myth.html

"Táto téma je po mnoho rokov blízka môjmu srdcu. Bonsai nezomiera na hnilobu koreňov. Korene bonsai odumierajú z nejakej príčiny a ľudia pokračujú v zálievke ako pred tým. Korene ale už nemôžu prevziať vodu ako predtým pretože odumierajú. Zemina alebo substrát ako následok toho sú viac mokré ako pred tým. Strom vykazuje známky odumierania. Bonsai sa preto vyberie z nádoby a vtedy sa ukáže že korene hnijú. Je to viditeľné a je to aj cítiť nosom. Ďalej je viditeľné, že pôda je príliš mokrá. Takže pestovateľ dospieva k záveru, že strom bol prepolievaný a odumrel na hnilobu koreňov.
NESPRÁVNE!

Korene zhnili preto, že boli mŕtve. Stromy neodumierajú na hnilobu koreňov tak ako ľudia nezomierajú na horúčku. Horúčka je symptóm choroby. Môže to byť mnoho rôznych chorôb ale symptóm je rovnaký. Hnitie koreňov je teda symptóm a môže mať mnoho rôznych príčin.
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že bonsai sú NEDOSTATOČNE POLIATE po väčšinu času. Naša literatúra nás tak veľmi varuje pred prepolievaním, že väčšina bonsaistov nedostatočne polieva svojich miláčikov. Mnoho stromov trpí alebo odumrie, pretože nie sú dostatočne zavlažované.

Moderné substráty vytvorili veľmi odlišnú situáciu, ako je tá, ktorá sa bežne opisuje vo väčšine bonsaiových kníh. Čo je moderný substrát? Nuž, všetko ako je akadama, pemza, drvená láva, pálený íl, Turface(pórovitá granulovaná keramická pôda), Stryrofoam vločky(tvrdený polystyrén), drť zo škrupín kokosových orechov a stovky ďalších materiálov. Všetky majú niekoľko spoločných vlastností: malé častice rovnakej veľkosti, ktoré sa nerozpadajú alebo k ich rozpadu dochádza pomaly; schopnosť pracovať ako zásobník vody - teda nabrať do seba vodu a potom ju upraviť, vďaka zrnitosti majú dobrú drenážnu schopnosť a prevzdušnenie, KYSLÍK sa dostane ku koreňom ľahko.
Závery ak používate moderné substráty:
1. Musíte polievať agresívne a často. To znamená, že všetko musí byť vlhké v čase keď idete polievať. Počas hlavnej vegetačnej sezóny to je KAŽDÝ deň. Prepolievanie nie je problém. Nie je možné rastliny prepolievať. Každá voda, ktorá je navyše odtečie z misky cez drenážne otvory. Nedostatočné poliate je ale o to viac možné. KAŽDÝ BLÁZON DOKÁŽE ZALIEVAŤ DOBRE! Jediné čo musíte urobiť je poliať stromy tak aby odvšadiaľ kvapkala voda. Ak sú všetky stromy v moderných substrátoch tak už neexistuje taká vec ako individuálna schéma zalievanie stromov!
2. Hnojiť musíte agresívne a často. Počas aktívnej vegetačnej sezóny to znamená každých 10 až 14 dní. Musíte hnojiť oveľa častejšie ako ste boli zvyknutý. Ja hnojím asi 30 (tridsať) krát viac ako som hnojil za starých časov, keď sme nepoužívali moderné substráty ale bežné pôdy. Môžete požívať chemické hnojivá. Nebezpečenstvo chemického hnojenia (menovite spálenie koreňov) neexistuje ak zalievate agresívne. Čokoľvek čoho je priveľa sa čoskoro vyplaví. Mali by ste popri chemických hnojivách používať aj organické niekoľko krát počas vegetačnej sezóny. Organické je všetko čo smrdí. (mimochodom: absolútne NIE JE potrebné aby ste si miešali vlastnú hnojacu zmes. Každý dobrý záhradnícky obchod má všetko čo potrebujete pre bonsai.)


Ako výsledok budú vaše stromy rásť oveľa lepšie ako zvykli pred tým.
Ja sa takto starám o VŠETKY moje svetovo slávne stromy presne takto. Zalievam svojich asi 500 stromov za asi 30minút. Alebo to robí moja žena, keď nie som doma. A ona nemá ani poňatia čo zalieva. A ani to nepotrebuje vedieť.


Neverte svojej literatúre! Väčšina kníh o bonsai bola napísaná dávno pred tým ako sa začali používať moderné substráty. Informácie v knihách o bonsai o zalievaní, hnojení, pôdach sú v prevažnej väčšine zastaralé. Tie informácie sú dokonca veľmi nebezpečné, ak používate moderné substráty."

Ďalšie informácie o pôde:
http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2008/12/still-more-substratestuff.html

"Verím v agresívne zalievanie a hnojenie. Preto moje stromy vyplnia celú misku veľmi často. ...Pôda musí byť veľmi dobre prerpúšťajúca vodu a vzduch. Stromy prinesené z prírody majú často okolo koreňov kúsky pôdy zo svojho pôvodného stanoviska v prírode. Tieto kúsky sa potom rozkladajú v prostredí, ktoré je vlhké a teplé. Táto organické hmota spotrebúva kyslík v pôde a vytvára veľmi jemné častice, ktoré upchávajú substrát. Majiteľ stromu potom často nerozumie tomu prečo jeho strom upadá aj napriek tomu, že je zasadený v správnom substráte. Nuž, už to nie je správny substrát, upchal sa. Preto ja vyžadujem aby pôvodná pôda bola zo stromu odstránená čo najskôr ako to je možné...."

No comments:

Post a Comment

Bonsai Winter Protection